Viva La Viva, Finovo cafe, és a műemléktemető

2015.08.22 23:45

3 éve jártam először a berlini Alter St.-Matthäus-Kirchhof temetőben, és annak csodálatos hangulatú kis kávézójában a Cafe Finovoban. Ezért idén, mikor újra látogatoban jártam Berlinben élő barátomnál, szinte rágtam a fülét, hogy vigyen el megint, mert az ott fogyasztott sütemény emléke élénken élt bennem. Nem csalódtam, a kis családias hangulatú, enyhén borsos árú kávézócska változatlanul üzemel, és a sütemények még mindig elképesztően finomak. De miért is különleges még ez a hely? Talán azért mert egy 150 éves műemléktemető kapujában található. A temetőt 1856-ban alapították, és olyan hírességeknek ad örök nyughelyet, mint amilyenek a Grimm testvérek, vagy a Hitler elleni merénylet egyik főkolomposa, Claus von Stauffenberg.

Mindemellett rengeteg közéleti személyiség pihen a sírok alatt, sokszor a kiskedvenceikkel eltemetve.

 

A gyermekparcellák különösen figylemre méltóak, mert nem gyászos, hanem sokkal inkább egy vidám játszótérre hajazó park hangulattal bírnak.

A kávézót pedig különösen ajánlom azoknak, akik egy nyugodt, csendes beszélgetésre vágynak. A villamosok/gyorsvasutak zaja néha bezavar ugyan, de a hangulatról a kedves napernyők, könyvek, virágok gondoskodnak. a kávézó honlapját itt: www.cafe-finovo.de/

a temetőről, és a kávézóról készült dokumentumfilmet pedig itt találjátok  vimeo.com/58768672 (jelszó: lfylaktos.wordpress) 


Ha Berlinben jártok, látogassatok el ide, és semmiképpen ne hagyjátok ki a házi készítésű pitéket!