A mozi, a mozi, a mozi....................

2014.11.17 20:28

Pont olyan mint egy film, jó a rendező, a jelenetek helyénvalóak, a színészek profik, még a zene is fülbemászó...de az egész valahogy nem áll össze......diszharmónikus. Talán a forgatókönyv a baj, talán a dialógusok, vagy a jelenetek felvételének módja..a kameraállások. Érezzük, hogy összhatásában zavaró a kép. Hiábavaló. A történet csak öncélú. Ha van is valami  mondanivaló, nem foglalják össze a film végén.....Kritikusok vitáznak róla, mikor lement a film, de vajon mit akarhatott a rendező, vagy mi játszódott ténylegesen a színészek fejében, mit akart kifejezni a történet író, talán sosem áll majd össze. Ez a film mi vagyunk. Az életünk. Vannak benne felemelő jelenetek, de a végén kevesek elégedettek a látott képkockákkal. Valahogy csalódottan kászálódunk fel  a vászon elől, magunkban végiggondolunk egy jelenetet, hogyan is lehetett volna jobb, mélyebb, nyomot-hagyóbb. Vajon mitől áll össze egy jó film? Mitől lesz értékelhető. Miért van oylan film, melyet elismernek, mégsem népszerű, és miért van oylan, melyet támadnak, de mégis kultusz filmmé válik? Mitől lesz az egyik nevettető, miközben nem vígjátéknak szánták, és mitől rémisztő a másik, melyben semmi ijesztő nincs, mégis menekülnénk előle. 

Na és a díszletek, a jelmezek, kellékek, kosztümök, a világítás, a háttérmunka.....megyannyi számottevő hatás, melytől árnyaltabb a kép. A film marketingje, a banalitás vagy épp meghökkentés ereje, mely áthatja a közönséget...........

Nekem ez a film nem tetszik. Egy négyes a tizes skálán, ezt is csak azért a néhány statisztáért, kik talán csak 10 másodpercre bukkantak fel, vagy talán az operatőr munkája, mely néhány jelenetben zseniális volt, hogy aztán másokban szembetűnőek legyenek a hibák..............Kár érte.....a költségekért, lehetne jobb is. De lassan bezár a mozi, a ropogtatni való is elfogyott, a fenekem sajog az üléstől, nem futja már egy újabb filmre. Ez most ennyi volt...talán majd máskor.